Saturday, January 22, 2005

"Donkere Dagen voor Verlichte Geesten"


Bush tijdens zijn inaugurele rede. (Foto CNN/AP).

Vlak na de Amerikaanse verkiezingen schreef Jan Tromp een zeer somber artikel over wat de verkiezingswinst van de Republikeinen, de NeoCons, voor de VS zouden betekenen. Ik was al pessimistisch over Bush, maar zelfs ik schrok van zijn toon. Niet alleen omdat de neo-conservatieven de Amerikaanse media stevig in handen hebben. En die media gebruiken om aparte onzin te verkopen. Of vanwege Irak. Maar ook omdat Bush nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof kan gaan benoemen -ultraconservatieve, en die blijven nog een hele tijd zitten. En omdat hij ambitieuze plannen heeft die hij ook gaat uitvoeren. Zo wil hij de VS omvormen tot een owners society. Kort gezegd: minder belasting op kapitaal, meer op arbeid. Wie veel heeft, krijgt de kans om steeds meer te vergaren. Wie zich te pletter moet werken in een laagbetaalde baan, zal niet makkelijk uit de armoede komen. Bovendien wil Bush dat burgers zelf gaan beleggen voor hun pensioen (zeker niet goed geluisterd naar oud-Enron-werknemers die hetzelfde deden en nu geen pensioen meer hebben). Daarmee werkt hij ook aan een conservatieve toekomst: wie bezit koestert, al is het maar relatief weinig, stemt eerder conservatief. Zoals Marc Chavannes (correspondent van het NRC) schrijft: "Beursburgers hebben belang bij een kleinere overheid, lagere belastingen en ruim baan voor het bedrijfsleven". Ook als dat absoluut niet in het eigen belang is.


Beveiliging tijdens de parade.(Foto CNN/AP).

En hoe reageert Links? Tromp is daar vandaag in de Volkskrant somber over. Onder de fraaie titel "Donkere dagen voor verlichte geesten" beschrijft hij de Toestand bij Links. Of men bijt zich vast in woede over echte of vermeende dirty tricks van de Conservatieven. Of men denkt: ach, we moeten het alleen wat beter brengen. Kortom, Links wordt zuur, of schuift op. En de gevraagde vernieuwing van ideeën is nog ver weg.


Demo's tijdens de parade.(Foto CNN/AP).

Misschien wel omdat een hele generatie van links haar kansen verkeken ziet. De Clinton-jaren komen nooit meer terug - en wat Bush nu te weeg brengt, is blijvender dan Clinton ooit gekund heeft. Tromp verwijst naar een artikel van Todd Gitlin in de Washington Monthly. "Leer eens van de Republikeinen", schrijft die aan Links: "Toen Goldwater plat gewalst werd door Lyndon Johnson, werden ze niet chagrijnig en bleven ze eensgezind. Ze voelden aan dat het tijd werd voor een generatiewisseling: jaren later vonden ze hun held in Ronald Reagan". En het moet gezegd: deze machtswisseling, en de ambtstermijn van deze president is door de NeoCons perfect voorbereid. Daar kan Links werkelijk nog wat van leren.

En waar ziet Tromp nu vooral de nieuwe generatie opkomen? Niet in de Democratische partij zelf. Maar in de wetenschap, journalistiek en enkele denktanks. Enne.. bij de bloggers. Bij Talking Points Memo, bijvoorbeeld. Of James Wolcott, I Protest, Ken Lane, Swerveleft, Eschaton, Daily Kos. En Michael Moore natuurlijk.

Alleen: die gehaaidheid van de Republikeinen, dat nergens voor terugdeinzen. Zullen we dat ooit evenaren? Willen we dat?
Hoe willen wij het doen?