Saturday, August 21, 2004

Lang leve Michael Moore

In het NRC van vandaag (heel eigenaardig, je schrijft het NRC terwijl het de courant is – maar ja, dat komt omdat het het Handelsblad is), een stuk van Jan Donkers over Michael Moore. Moore is in de USA enorm populair, en wordt daar opgehemeld, maar de afgelopen weken is zijn film Fahrenheit 9/11 in Nederland behoorlijk afgekamd – door HP/De Tijd voorop natuurlijk, maar ook in VN. Het NRC zelf publiceerde vorige week een artikel waarin de aantijgingen van Michael Moore in die film op waarheid werden getoetst. Volgens de hele Nederlandse pers is hij door de mand gevallen omdat hij zich niet helemaal aan de waarheid zou houden.
Hetzelfde verhaal voor de docu "Supersize Me" van Morgan Spurlock: de een of andere journalist ging onder begeleiding van een dietiste een maandje eten bij McDonalds, at alleen maar sla en dronk water en kolalait en viel af - dus Morgan viel door de mand.

Donkers legt uit waarom het werk van Moore zo baanbrekend en uitermate belangrijk is. In Nederland zijn we eraan gewend dat we vrije toegang hebben tot informatie en een breed scala van meningen. In de VS zijn de media in handen van enkele tycoons, die in een wedloop om de kijkcijfers gewikkeld zijn. Daarbij gaat het erom, aldus Donkers, wie de grootste vlag zwaait, en de meeste vaderlandsliefde ten toon spreidt. Niet wie de beste informatie geeft. Want dat is niet wat kijkers –en dus adverteerders- willen. Fox News, behoorlijk rechts van toon, is maar een voorbeeld daarvan (voor een kritische beschouwing, klik hier)
Gevolg is, schrijft Donkers, dat nog steeds het merendeel van de Amerikanen denkt dat de terroristen van 9/11 Irakezen waren. Dat Amerikanen denken dat Saddam Hussein op het punt stond hun land aan te vallen, en duidelijke banden had met Al Qaeda. Pure desinformatie dus en dat is behoorlijk schokkend.
Het is daarom de verdienste van Michael Moore, dat hij een heel ander beeld geeft dan gebruikelijk. Voor veel Amerikanen is dit de eerste keer dat ze met een afwijkende mening worden geconfronteerd. Moore heeft het publieke debat teruggebracht in de VS. En daarvoor verdient hij alle lof.