Christenfundamentalisten doen het beter
Dit was onlangs de omslag van National Geographic.
Als je de eerste pagina opsloeg, stond daar het antwoord:
NO!
Dat het fundamentalistisch christendom in de VS oprukt in de media, weten we al. En in de politiek. Maar dat het ook oprukt in de wetenschap, dat is verontrustend. Al een paar jaar bestaat er een stroming, creationisten genaamd, die de evolutietheorie van Darwin in twijfel trekt en de scheppingstheorie proberen te verwetenschappelijken. Je houdt het niet voor mogelijk, maar het gebeurt.
Naast dat ze zich een plaats proberen te veroveren in de wetenschap, eisen ze ook een plek op in het lesrooster op school. Daar is veel public relations mee gemoeid - nee, laten we zeggen: verdraaien van feiten. Kleine onenigheden tussen wetenschappers worden zo opgeblazen dat het lijkt alsof wetenschappers de hele evolutietheorie betwijfelen. In 'wetenschappelijke' documentaires wordt betoogd dat de stegosaurus, brachiosaurus en allosaurus niet miljoenen jaren, maar hooguit een paar duizend jaar geleden zijn uitgestorven. Citaten worden zo uit hun verband gerukt dat het lijkt alsof Steven Jay Gould de evolutietheorie ondergroef - niets is minder waar. Organisaties als Scientific American zijn pagina's en pagina's kwijt om deze onzin te weerleggen - maar intussen blijft de indruk staan dat "er toch iets aan de hand is". Nu je het zegt, grapt SwerveLeft; ik herinner me opeens een passage in het oude testament waarin Noach verdomd veel moeite had om dat stel T-Rexen en Allosaurussen buiten de Ark te houden.
Wetenschap heeft wel meer zaken overleefd: rare schedelmeters, nazidokters, dat soort lui. Maar het is enigszins verontrustend te zien hoe ver christelijk fundamentalisme oprukt in de VS.
|