Friday, November 12, 2004

debat



Donner, die kan het wel, een vloeiend betoog houden waar het met Nederland naar toe moet. Hij staat rechtop en spreekt af en toe met zijn linkerhand op de rug, met de rechterhand kleine onderstrepende gebaren makend. Je kunt het met hem eens zijn of niet, maar hij heeft daarbij niet alleen een scherpe betoogtrant maar ook een verassend heldere woordkeus. Niet zoals je van een politicus zou verwachten.

Maar hij lag dan ook niet onder vuur. Remkes wel. Hij schuttert. Hij is toch al iemand van betontaal, maar hij gebruikt nu bijzinnen die Balkenende niet zouden missstaan. Hij is blaadjes kwijt. En feiten. Hij rammelt en kraakt.

Rond het hekje met de interruptiemicrofoons sluipen als hyena's Femke Halsema, Wouter Bos, Boris Dittrich en Geert Wilders. Psychologische oorlogsvoering. Hoe meer de minister schuttert, hoe meer zij bloed ruiken. Van Aartsen heeft eerder op de avond het optreden van 'zijn' VVD-minister van Binnenlandse Zaken gediskwalificeerd. De ene interruptie na de andere. Op de achtergrond zie je af en toe Verhagen en Van Aartsen overleggen.

'Voorzitter ik rond af'. Remkes richt zich op terwijl hij al die tijd zwaar op het katheder gesteund heeft. Nu komt er een mooie statement, denk je. Maar nee. Twee mooie zinnen en dan is het niet meer te volgen. Hij komt struikelend en strompelend over de eindstreep.

Beste Tweede Kamer. Ik wil graag een schermpje met daarop de beelden van vier camera's. Eentje op het spreekgestoelte, eentje op het katheder in vak K (kabinet), eentje op de interruptiemicrofoons en eentje die een beeld van de hele kamer geeft zodat ik kan zien wie met wie praat en bekokstooft; of Wouter wel op zijn plek zit, wie er nu naast hem zit nu Jeltje weg is en wie met wie motietjes voorbereidt.

En dan graag een hele goede commentator erbij. Dan is het betere tv dan wat dan ook.