Wednesday, November 14, 2007

Bhutto in de aanvalEen paar dagen geleden schreef ik al over de ontwikkelingen in Pakistan nadat Musharraf de noodtoestand had afgekondigd en de verkiezingen had uitgesteld. Blijkbaar heeft Bhutto sinds deze week het gevoel dat haar positie versterkt is. Ze vaart een confronterende koers: ze roept Musharraf op om af te treden, en geeft aan niet als premier te willen dienen onder hem als president. Een powersharing deal is nu voorgoed van de baan. Daarnaast werpt Bhutto zichzelf op als leidster van de verdeelde oppositie. Oud-premier Sharif, die al eerder had aangegeven met haar op te willen trekken, deed dat vervolgens nogmaals.

De VS sturen aanstaande vrijdag onderminister van Buitenlandse zaken John Negroponte. Ze geven Musharraf nog niet op, mits hij de noodtoestand opheft. Dat de deal met Bhutto van de baan is, is voor de VS echter een spaak in het wiel want daar hebben ze wel steeds op aangestuurd. Musharraf lijkt overigens vooralsnog onvermurwbaar: : in pas aangeschafte burgerpakken verdedigt hij de noodtoestand met verve. De Gemenebest riep afgelopen maandag Musharraf - op straffe van schorsing van Pakistan- op om zijn functie als legerleider neer te leggen, de noodtoestand op te heffen en de grondwet te herstellen. De president heeft het dreigement genegeerd.
Een aantal kranten en bladen durft zijn einde al aan te kondigen, nu de deal met Bhutto van de baan is en de oppositie zich hergroepeert. het wachten is op wat het leger doet. Als het leger ophoudt Musharraf te steunen zijn zijn dagen geteld. En Negroponte kan een handje helpen door te beloven de Amerikaanse financiele steun voor de militairen (in het kader van de strijd tegen terrorisme enzo) voort te zetten.