Friday, December 16, 2005

Adequaat

Nouja ik had het al voorspeld, toch. Verdonk komt met een excuus makkelijk weg. De oppositiepartijen dwongen samen met D66 een excuus af van Verdonk. Dat heeft ze gemaakt - en nu mag ze blijven zitten. Dat ze de Kamer verkeerd heeft ingelicht, ach. Dat ze dat bleef volhouden ook al bleek het tegendeel, poeh. Dat ze eigenlijk zelf al haar excuus aan had moeten bieden, toen het rapport uitkwam, mwoah. Pas toen de Kamer keihard riep dat ze haar fouten moest toegeven omdat ze anders zou bungelen, toen deed ze dat.
Daaruit blijkt wat de stijl is van deze minister. Duidelijkheid en daadkracht (het alweer versleten motto van Balkenende-1), okee. Maar dan moet je op belangrijke momenten ook laten zien dat je de ernst van de situatie begrijpt. En dat deed ze niet. Daarmee toont ze zich een pure powerplayer, geen bestuurder.

Schipholbrand.
Schiphol is haar volgende kwestie. Direct na de brand riep ze niet sorry (dat woord staat niet in haar woordenboek) noch betreurde ze de elf doden. Ze riep alleen dat haar mensen adequaat hadden gehandeld. Weer blijkt ze voor haar beurt gepraat te hebben. Uit een reconstructie blijkt juist dat de bewakers van het cellencomplex te laat de brandweer gebeld hebben. Al eerder was bekend dat Justitie regels van brandveiligheid met de voeten trad.
Maar ook hier. Het kabinet zit niet te wachten op een crisis. Rita zal nog een paar keer tegen beter weten in herhalen dat men adequaat gehandeld heeft, uiteindelijk gedwongen worden tot excuus en dan mogen blijven zitten. Wedden?

Schreeuwen.
Het is niet zozeer dat ze een duidelijke tactiek hanteert van schreeuwen en jokken (pardon, de kamer verkeerd voorlichten) totdat ze echt niet anders meer kan. Het is dat er zo'n enorm gebrek aan visie en fatsoen achter ligt. Dat je denkt: mijn god, wordt dit land geregeerd door zulke mensen?