Monday, June 01, 2009

Neem toch een pilletje.


Het blijft schokkend. Een abortusarts in de VS, George Tiller, is vermoord, in de lobby van zijn kerk. De moordenaar is hoogstwaarschijnlijk een anti-abortus-activist. Détails zijn nog niet vrijgegeven maar Tiller had al meer aanslagen overleefd. Bedreigingen van abortusartsen en aanslagen komen regelmatig voor in de VS: Tiller is de achtste abortusarts die vermoord is. President Obama heeft geschokt gereageerd op de moord.

Toch eigenaardig, dat zogeheten 'pro-life'- activisten zelfs hun toevlucht nemen tot moord. De discussie over abortus wordt in de VS nogal extreem gevoerd. Zo doen de heftigste abortusbeschrijvingen de ronde op internet en wordt Tiller in zijn eentje verantwoordelijk gesteld voor het relatief hoge abortuscijfer in Kansas. Da's knap, want zeer waarschijnlijk heeft het hoge abortuscijfer in Kansas te maken met iets anders: religieus conservatisme en daarmee samenhangend: slechte voorlichting en het moeilijk verkrijgbaar zijn van voorbehoedsmiddelen. Religieuze tieners, bijvoorbeeld, hebben vaker een abortus gehad dan hun niet-religieuze leeftijdsgenoten.
De Guardian laat zien dat wereldwijd het aantal abortussen afneemt: tussen 1995 en 2003, van 35 per 1,000 vrouwen tot 29. Als je kijkt naar de cijfers per land, dan is het abortuscijfer relatief het hoogst in conservatieve en religieuze landen. In het seculiere West-Europa is het cijfer 12 abortussen per 1,000 vrouwen; in het meer religieuze Zuid-Europa 18 per 1000. En in de zeer religieuze VS (God's own country, nietwaar) is het 23 abortussen per 1,000 vrouwen - het hoogste cijfer in de ontwikkelde landen. In het midden en zuiden van de VS is het respectievelijk 25 en 33.

Zou het helpen om abortus tegen te gaan, abortusartsen vermoorden? Duh, er is iets dat breed wetenschappelijk bewezen aantoonbaar veel beter helpt: het uitgebreid beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen, zoals de pil.
Raar, dat die fundi's liever iemand vermoorden dan dát onder ogen te zien.