Saturday, June 27, 2009

MJ als milieu-activist?


De jongen die danste alsof hij gewichtsloos was, nu ook nog neergezet als milieu-activist avant-la-lettre? Ja hoor, volgens Treehugger wel; in 1995 bracht Jackson zijn 'Earth Song' uit, een enigszins bombastisch nummer dat gaat over ontbossing, droogte, vervuiling en overbevissing.Bij een uitvoering van het nummer op de BRIT Awards in 1996 sprong Pulp frontman Jarvis Cocker op het podium in protest tegen wat hij noemde het Messias-gedrag van Jackson.


Later werd Cocker actief in de strijd tegen klimaatverandering. Vorig jaar ging hij mee op een reis om aandacht te vragen voor het verdwijnen van gletsjers. Kost ook veel Co2-uitstoot trouwens.

Je ziet het vaak terug op het moment dat bewegingen zich verbreden: de altijd interessante tegenstelling tussen de diehards, die vinden dat zij de enige 'echte' activisten zijn, en diegenen die het thema populariseren en daar veel succes mee oogsten, zoals Jackson. Beiden zijn nodig. En Jackson? Misschien heeft hij de potentie van het thema gewoon goed aangevoeld.