Saturday, December 15, 2007

Bali toch een beetje gelukt.




Het lijkt erop dat de Amerikanen toch om zijn. Ze accepteerden op de valreep een compromisvoorstel betreffende broeikasgassen dat ze eerder hadden verworpen. Dat voorstel hield in dat rijke landen meer zouden doen voor ontwikkelingslanden. Dat betekent dat op de cruciale klimaattop toch nog iets van vooruitgang is geboekt. De weg ligt open voor onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag na het Kyoto protocol.
Het terugbrengen van broeikasgassen met 20-40%, een harde eis wil klimaatverandering binnen proporties van twee graden blijven, wordt nu na hard spel door de VS verplaatst naar de pre-ambule van de zogenaamde Bali road map, waarmee de eis niet-bindend is geworden. Dat wel, helaas.



De zwaai van de Vs komt na een boze speech van Al Gore en aandringen van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon. Vraag is nu of de VS aleen maar hebben willen laten zien hoe onmisbaar ze waren, of echt dachten dat ze weg zouden komen met een weigering en nu maar op hun schreden terugkeren. Vast staat dat ze behoorlijk wat aanzien in de wereld verspeeld zouden hebben - or what's left of it.


Veel zal afhangen van de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten en de onderhandelingsruimte die die nieuwe president zijn ambtenaren zal geven. Maar dat er weer onderhandeld kan worden, over een strenger klimaatverdrag, is positief.