Friday, December 14, 2007

Gewoon je kop gebruiken


Onvolprezen Steeph van het zojuist omgekatte Sargasso heeft het helemaal uitgezocht. Dat onderzoek van TNO (overigens betaald door de bond van fabrikanten van plastic bekertjes) dat zou uitwijzen dat plastic bekertjes beter waren voor het milieu dan af te wassen mokken? Helegaar niks van waar!

De conclusie, aldus Steeph, is "dat een (papieren, BP) wegwerpbekertje (1 keer gebruiken) minder belastend voor het milieu is dan een mok die je vier keer of minder hergebruikt voor hem af te wassen in een vaatwasmachine of met heet water en sop." Oftewel: als je mok niet na elke keer theedrinken afwast, is-tie wel het meest milieuvriendelijk. Beste is dus: hele dag thee drinken uit dezelfde mok. Nou, dat doe ik gráág!

TNO zelf geeft dat in haar rapport wel goed aan, maar een aantal media (Telegraaf natuurlijk, Algemeen Dagblad, De Nieuwsers van GeenStijl, de NOS en Nu.nl) roepen triomfantelijk, maar foutief dat plastic bekertjes nu beter zijn. Alleen De Pers en het Nederlands Dagblad gaven het onderzoek juist weer.

Inmiddels is Sargasso een MokkenPoll begonnen: hoe vaak drinkt u uit uw mok alvorens deze af te wassen, en wast u hem dan met de hand of in de vaatwasser?