Thursday, October 04, 2007

Lekker spul, dat Blackwater.


Het klinkt natuurlijk zowiezo al als iets waar je niet in moet roeren: Blackwater. Schiet eerst, kijk later, of helemaal niet. dat deden ze één keer te vaak - op 16 september j.l. in Bagdad- en nu heeft wil de Iraakse regering ze het land uit zetten. Niet geheel onterecht want ze maken veel burgerslachtoffers. Het Congres organiseerde een hoorzitting, waarop ook Blackwater-baas Erik Prince getuigde.Het is lucratieve business en snelgroeiend ook. Mooi dat je als huurling zes keer zo veel verdient dan als soldaat. Nog mooier: als je als huurling zomaar iemand doodschiet, dan wordt de familie afgekocht met zo'n 15.000$ en mag jij het land uit, zonder dat je je hoeft te verantwoorden. Firma's als Blackwater vallen niet onder het oorlogsrecht. Blackwater is sinds haar oprichting betrokken geweest bij 195 schietincidenten, en in 80% van de gevallen schoot zij eerst. Ze kwamen er vrijwel altijd mee weg.

Huurlingenlegers, pardon, private veiligheidsbedrijven, zijn echter niet meer weg te denken uit de oorlogen van de toekomst. De reden dat ze zo sterk vertegenwoordigd zijn in Irak, is dat er geen draagvlak bestaat voor het sturen van meer militairen. Met het sturen van huurlingen heb je niet de politieke kosten maar wel het effect. Behalve dan dat ze niet in de hand te houden zijn. De vraag is dus: pássen ze wel in de oorlog van de toekomst? Misdragingen komen zowiezo veel voor. Maar de medewerkers zijn ook in hun werk vaak te trigger-happy. Zo lang ze niet geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden - en dit noch soort firma's noch hun medewrekers, worden ooit vervolgd, blijft dat zo. Zoals een medewerker van Blackwater zei: "Our mission is to protect the principal at all costs. If that means pissing off the Iraqis, too bad." Daar ga je met je hearts & minds.
Het effect op de lange termijn is dus averrechts. Maar niemand verwacht dat er grenzen gesteld zullen gaan worden aan dit soort firma's. Daarvoor heeft de VS ze veel te hard nodig.