Friday, September 14, 2007

Exit Rita, exit Mark, hallo Henk.


Toe maar, je hele partijcongres op tv. Een politieke partij springt normaliter een gat in de lucht met zoveel free publicity. Maar het zal de VVD pas echt verder helpen, als de partij morgen een dramatische beslissing neemt, in plaats van door te modderen.

In Netwerk roddelde columnist Joshua Livestro dat Rita al langer rondliep met plannen voor een eigen partij, na de mislukte Bierkellerputsch. Ook al speelt ze nu de vermoorde onschuld - een 'werelwijf' dat uit de fractie is gezet na verkeerd geciteerd te zijn. Ook de verrassing over het grote stemmenaantal dat een 'Lijst Verdonk' zou halen is waarschijnlijk gespeeld. Rita is al vaker met succes blij verrrast geweest met de steun van 'mensen uit het land'.

Het is licht in het voordeel van Rutte, dat het één en ander zo vlak voor het congres plaatshad. Het hoofdbestuur kan nu proberen om het congres -de speech, de stemmingen- zo te plannen dat dat Rutte in de kaart speelt. Toch hoop ik voor de VVD dat ze nu eens de knoop doorhakt. Het gemodder van Rutte is niet om aan te zien. En de rechtse taal die hij de laatste tijd noodgedwongen uitslaat bekt hem niet. Het leidersschapsjasje fladdert aan alle kanten om hem heen, zozeer is het hem te groot.

Nee, het wordt nu tijd voor Henk. Met zijn tukkers accent krijgt hij die ferme taal wèl goed uit zijn mond en heeft hij tegelijkertijd iets 'gewoongeblevens' over zich. Kortom, hij slaat Rita haar troeven uit handen. En onder Henk zou het bovendien nooit zo ver gekomen zijn met de VVD. Hij maakt een goed kans morgen. En Rita, Rita krijgt nog spijt.