Thursday, July 05, 2007

Volkskrant: LichtZuur over GroenLinks

De Volkskrant gaat even kort door de bocht vandaag in haar commentaar op het rapport Van Ojik (niet online). Een lichtzuur stukje, met een paar poginkjes het vuurtje van de voorbije discussie wat op te stoken.

"Het rapport laat zich vooral lezen als een poging de gemoederen binnen de partij tot bedaren te brengen", vindt de commentator "De kritiek op Femke Halsema is niet terecht, schrijft van Ojik, want ze was prominent in de publiciteit en genoot vertrouwen van veel kiezers". En: "De kritiek op het programma was volgens Van Ojik evenmin terecht, want GroenLinks maakt het zich nu eenmaal niet gemakkelijk". Daardoor, vindt de Volkskrant, overtuigt het rapport niet. Maar ze vergeet dat het rapport helemaal niet bedoeld is om critici de mond te snoeren. Het rapport geeft vooral weer wat 800 leden op 9 regiobijeenkomsten vonden. En die stonden zowel achter de partijleider als achter het programma.

"Kiezers vinden linkse partijen inwisselbaar", schrijft de Volkskrant verder: "Miljoenen kiezers vinden Groenlinks sympathiek genoeg om op te stemen. Maar de urgentie ontbreekt want GroenLinks gaat de machtsvraag uit de weg." Dat is ook onzin. Zoals Trouw schrijft: het rapport Van Ojik raadt GroenLinks aan na te denken over de vraag onder welke voorwaarden de partij landelijk regeringsverantwoordelijkheid wil dragen. De partij zou onvoldoende voorbereid zijn geweest op deelname aan formatiebesprekingen. Het antwoord op mogelijk deelname ('nu niet') kwam niet goed over het voetlicht. Die analyse wordt algemeen gedeeld binnen de partij, en Halsema kwam ook met een mea culpa op dit punt. Maar men is zich binnen de partji er ook van bewust dat in de afgelopen formatie het machtsspel de doorslag gaf: het CDA wilde dolgraag de CU in het kabinet, om twee redenen: om haar eigen flank te dekken, en om een christelijke meerderheid te hebben. De PvdA wilde GroenLinks niet graag genoeg. En om als vierde partij toe te treden - dan was GroenLinks ge -d66-d. Zeker, GroenLinks heeft niet handig gemanouvreerd - ze heeft het initiatief geheel bij de andere partijen gelegd door zelf alvast 'nee nu niet' te zeggen. Maar dat doet aan de analyse van de machtsverhoudingen en de kansen die dat bood niets af.

Een zuur stukje van de Volkskrant, dat er gewoon naast zit. Maar niet getreurd. Genoeg achterom gekeken. Nu verder.