Wednesday, January 03, 2007

Geheimst formatieoverleg

Vandaag zijn de onderhandelingen met Jan-Peter, Andre en Wouter begonnen op een geheime lokatie. Herman Wijffels heeft verordonneerd dat ze daar ook blijven eten en slapen, want de sfeer is tijdens de verkiezingscampagne een beetje verziekt. Dus vandaag met de benen op tafel, een goed glas wijn, een strandwandeling en vanavond lekker doorzakken. Jawel dat doet Rouvoet wel, zeker als het voor het landsbelang is. Micha Wertheim en Sander van Opzeeland geven in NRC Next Wouter Bos alvast een todo-lijstje mee:

To Do List: Wouter Bos
* Balkenende hartelijk de hand schudden en zeggen dat ik hoop dat we er met de ChristenUnie uitkomen
* Rouvoet hartelijk de hand schudden en uitroepen: ‘Godverdomme, wat ben ik blij dat jullie meedoen!’
* Morsen tijdens het thee inschenken en uitroepen: ‘Jezus André, dat spijt me echt’
* Tijdens verkenningsgesprek uitleggen dat het rood in de PvdA-campagne al lang niet meer voor socialisme staat maar voor satanisme
* Femke bellen en fluisteren dat alles volgens plan verloopt.


Sommige GroenLinksers hebben zich kwaad gemaakt dat de partij niet de moeite heeft genomen om aan te schuiven bij de formatiebesprekingen. Ik vond dat Femke gelijk had. De kiezer wil momenteel of een links, of een rechts kabinet. Voor GroenLinks is dat ook beter: Europese Groene partijen hebben succesvol geregeerd in linkse coalities, maar beslist niet in centrum-regeringen. Reden daarvoor is dat klein links bij enigszins impopulaire maatregelen het meest uit te leggen heeft en het stevigst de rekening gepresenteerd krijgt.

En mocht de Christenunie toch nog afhaken? Let eens op hoe Femke indertijd een gaatje open gehouden heeft in haar verklaring: "Doordat GroenLinks op dit moment niet beschikbaar is, kan er met een nieuwe (inhoudelijke) formatieopdracht gewerkt worden aan een coalitie van CDA, PvdA & Christen Unie." Mocht dat dus niet lukken, dan is GroenLinks er nog - maar tegen een hoge prijs.