Wednesday, December 13, 2006

Kijken wie de sterkste is.

In oplopende ernst heb je: motie van treurnis, motie van afkeuring en motie van wantrouwen. Bij 'treurnis' hoeft de bewindspersoon zich daar niets van aan te trekken, het is nauwelijks een vlekje of krasje op het blazoen. 'Afkeuring' is een ernstige waarschuwing, waarbij de bewindspersoon kán aftreden en bij 'wantrouwen' móet de bewindspersoon aftreden.

Verdonk vindt dat de groep van 26.000 niet goed is afgebakend, en waarschuwt voor aanzuigende werking (ze riep eerder dat er wel '200.000 asielzoekers zouden komen'). Ze roept dat de opvangkosten wel 200 miljoen euro zijn. Da's veel als je weet dat de groep half in door burgers geïmproviseerde opvang woont en half in trailers. Ze vindt bovendien dat de tijdelijke uitzettingsstop gelijk is te stellen met het verstrekken van verblijfsvergunningen. Dat lijkt me wel erge bullshit: ik herinner me discussies over een uitzettingsstop voor voormalig Joegoslavische asielzoekers, waar duidelijk bij werd gezegd dat 'als het veilig was', ze weer terugmoesten. Je kunt een hoop tussen-oplossingen vinden als je wil, zoals voorlopige of tijdelijke verblijfsvergunningen. Het ergste is dat intussen de Kamer haar eis al heeft afgezwakt tot een tijdelijke moratorium op uitzettingen. In wezen heeft de Kamer het al niet eens meer over een generaal pardon, maar Rita houdt haar poot stijf.

Nee, het gaat hier om heel andere dingen. Het gaat er hier om om te kijken wie het sterkste is, links of rechts. Verdonk houdt daarvan, van kijken wie de sterkste is. Nu eens kijken of Wouter door durft te bijten met een motie van wantrouwen. Ik denk dat de ChristenUnie dan niet meegaat want anders had Bos die motie vannacht wel al ingediend. Er was reden genoeg voor. De CU kijkt nog met een schuin oog naar de formatie.

Wat gebeurt er als in een al gevallen demissionair kabinet de VVD-ministers ontslag nemen? Dan moeten die CDA-ers ook nog die portefeuilles erbij nemen. Een al demissionair kabinet kan niet ook nog opstappen. Er moet tenminste één CDA-minister blijven zitten.
Intussen gaan gewoon wij ambtenaren het land effe besturen. We hebben in ieder geval geen last van politieke spelletjes.