Thursday, December 14, 2006

Broddelwerk.

Nou het wordt al raarderder en raaderder. Na uren en uren vergaderen is het kabinet op een vreemd compromis uitgekomen. De uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen worden opgeschort tot er een nieuw kabinet aantreedt. Da's winst. In die zin heeft de Kamer gewonnen.

Maar de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk blijft aan ondanks de motie van afkeuring door de Tweede Kamer. Da's een unicum. Alleen haar portefeuille wordt gehalveerd. Er is besloten dat ze zich niet meer met Vreemdelingenzaken mag bezig houden (dat gaat Ernst Hirsch Ballin (CDA) nu doen), maar alleen nog maar met integratie. "In het bijzonder met jeugdbescherming, preventie en reclassering." Het is een beetje een symbolische veer die hier gelaten wordt. Maar Wouter Bos heeft zich al blij getoond (toch een beetje gewonnen en de formatie is gelukkig ook gered.)

Dat de Minister niet aftreedt, klopt niet. Dat de andere VVD-ministers dreigden ook af te treden, geeft wellicht aan hoe zeer de VVD zich door Rita heeft laten gijzelen. Balkenende meende de Kamer te moeten waarschuwen voor het aftreden van het héle kabinet inclusief de CDA-ministers. Maar hij had zijn staatsrecht weer niet goed geleerd: er moet altijd één minister blijven zitten. Dat zou dan een eenzame CDA-er geweest moeten zijn. Nou dat was weer te bar, denk ik, vandaar dat op dit compromis is uitgekomen.

Frappant is dat een huidig minister, indertijd wèl is afgetreden in een soortgelijke situatie, namelijk als demissionair minister die net zo'n motie aan zijn broek kreeg. Hij zal vannacht aan de vergadertafel in de Trèves-zaal wel gedacht hebben: o tempora, o mores! Want wat moeten we hier anders van zeggen? Het is broddelwerk!