Gas of vrije pers? (2)
Ik was jullie nog een postje verschuldigd over de EU en mensenrechten in Rusland. Afgelopen week dineerden de Europese regeringsleiders immers in Finland, waar het de bedoeling was dit punt aan te snijden. Ach, aan te snijden? Het EP diende een resolutie in, waarin de moord werd veroordeeld en werd gevraagd om een onafhankelijk onderzoek, en "[wezen] de Russische regering erop dat een voortzetting van deze tendens een negatieve invloed zal hebben op de algemene reputatie van Rusland." Ik weet zeker dat Poetin hier wakker van ligt. Een kwart van alle door de EU geïmporteerde gas en olie komt inmiddels uit Rusland. Rusland is bezig een wereldmacht te worden vanwege haar olie- en gasrijkdom en Poetin weet dat. Hij ondergraaft rustig het mensenrechtenbeleid van wat 'verlichtere' staten. Zo houdt Rusland samen met China een UN-macht in Darfur tegen, terwijl we daar toch wel lichtelijk richting volkerenmoord aan het gaan zijn.
De enige kans ligt nog in de onderhandelingen over een nieuw partnerschapsakkoord tussen Rusland en de EU. Maar of dat er van zal komen? Groen!-EP lid Bart Staes betwijfelt het.
Impliciet verwijst hij hier naar wat Thomas Friedman noemde: de first law of petropolitics (video / audio): er bestaat een omgekeerde relatie tussen de hoogte van de olieprijs en de ontwikkeling van vrije democratieën. In landen met veel inkomsten uit olie en gas hoeven machthebbers zich niets van hun bevolking of de buitenwereld aan te trekken. Want niemand durft kritiek op ze te leveren uit angst dat de oliekraan dicht gaat; en door in hun eigen land een kliek van profiteurs om zich heen te verzamelen en een repressief bewind in te stellen, zijn ze relatief onkwetsbaar.
Een grote afhankelijkheid van grondstoffen is trouwens zowiezo niet goed voor de stabiliteit, aldus onder andere Paul Collier : ze zijn al gauw aanleiding voor conflict. Voor de liefhebbers: aanstaande maandag meer in Tegenlicht, 21.00 uur NL2.
|