Thursday, October 12, 2006

Gas of vrije pers?


De begrafenis van Politovskaya trok een grote menigte.

In Rusland is een journaliste vermoord, die een belangrijke en gedegen kritikaster was van Poetin's bewind. De 48-jarige journaliste Anna Politovskaia is zaterdag doodgeschoten bij de lift van het Moskouse flatgebouw waar ze woonde. De dader kan een Tsjetjeen zijn (Politovskaia bekritiseerde de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov en zijn milities) maar kan óók gezocht worden in Russische regeringskringen. Het Kremlin reageert lauw en zegt maar met grote moeite een onderzoek toe - alleen omdat Bush daarom vroeg. Vervolgens schildert Poetin haar af als een derderangs nietsnut - en de moord als een opzetje van mensenrechtenactivisten om Rusland in diskrediet te brengen. Echt? Ja hoor echt. Gorbatsjov, die zich tegenwoordig nog maar zelden op de voorgrond treedt, reageerde woedend.

Tsja, en dan houdt het Europarlement wel een minuut stilte, en hier en daar is wel een kleine betoging. En de vermoordde journaliste krijgt wel posthuum een mooie Italiaanse onderscheiding. En Merkel heeft het ook nog genoemd geloof ik tijdens Poetin's bezoek aan Duitsland, maar belangrijker was natuurlijk het Russische gas.
De EU wil het ook aansnijden tijdens de top in Finland volgende week. Maar gas of geen gas, deze man mag niet wegkomen met vage beloften. Ik ben benieuwd of de EU haar poot stijf houdt.