Thursday, July 13, 2006

Oorlog in Libanon.


De ontvoering van twee Israëlische soldaten door de fundamentalistisch-islamitische Hezbollah loopt uit op een heuse oorlog. De verassingsaanval is in Israël hard aangekomen. De Israëlische premier Olmert wil zich niet laten kennen en zet zwaar materieel in - daarbij zijn al 52 doden gevallen. Het vliegveld van Beiroet is gebombardeerd en buiten werking en Israël heeft Libanons havens geblokkeerd. Ter vergelding heeft Hezbollah raketten afgeschoten. Daarbij zijn een dode en tien gewonden gevallen.

Hezbollah.
De Libanese regering -waar Hezbollah overigens in participeert- is niet bijster sterk. Bush riep daarom Israël op om niet zo heftig in te grijpen dat de regering verder zou worden ondergraven. Frankrijk veroordeelde de Israelische actie, Groot-Brittannië riep alle partijen op tot terughoudendheid. Het is echter waarschijnlijk al te laat. In wezen heeft de door Iran en Syrië gesteunde Hezbollah Libanon de oorlog in gesleept door de twee soldaten te ontvoeren. Terwijl het kabinet nog zat te vergaderen, dreigde Hezbollah ook Haifa te beschieten als Beiroet verder onder Israëlisch vuur komt te liggen. Gematigde moslims en andere partijen zijn daar begrijpelijkerwijs zacht gezegd niet bij mee.

Webloggers.
Libanese webloggers berichten van binnenuit. Libablogger Raia, die ook optreedt als correspondent voor de Chicago Tribune, moest achter zijn keyboard vandaan vluchten. Libanese politieke webloggers voelen zich aan de genade van de Israeli's overgeleverd omdat Hezbollah niet onder controle te krijgen is. Men vreest voor escalatie en spreekt zich uit tegen extremisme. Israëlisch blogger Sandmonkey geeft goede updates, Muqata doet ook zijn best. De stemming in Israël is hier en daar wat oorlogszuchtig.

Update 19.20 u: Hezbollahs raketten hebben Haifa getroffen
Update 06.20 u: Israël heeft intussen doelen in Zuid-Beiroet aangevallen.
Bij de aanval op Haifa zijn door Hezbollah geen (Russische) gammele Katusha-raketten gebruikt, maar Fajr-raketten die van Iraanse origine zijn en een veel groter bereik hebben (70 km).
Update 08.00 u: Voor een achtergrondanalyse zie Youssef op Sargasso.
En nog een update: Abdelkader Benali blogt vanuit Beiroet.