Wednesday, May 03, 2006

Gedachtenoefeningetje: Premier Verdonk?

Waarom zijn het nu altijd van die haaibaaien die de eerste vrouwelijke premier van ... willen worden?Thatcher, Verdonk... Als je dan een eerste vrouwelijke premier wilt, doe dan een Femke, maar goed.

Of Verdonk nu wint of niet, de heersende tendens in de Nederlandse politiek is er momenteel één van grote bek, snel thuis. Vreemdelingen eruit, tenzij ze vlekkeloos Nederlands spreken. Hoofddoekjes af. Milieu is voor softies, klimaatverandering bestaat niet, we mogen weer 100 rijden en ondernemers moeten alle ruimte krijgen. Nederland wordt een Telegraaf-land, een land van grote woonmalls en dito mercedessen. Van effetjes een dealtje regelen en ruim baan voor de commerciele tv.

Af en toe probeer ik een gedachtenoefeningetje te doen: wat zal dit gaan betekenen voor de vaderlandse politiek? Als Verdonk leider van de VVD wordt, zal Wouter Bos haar grote tegenstrever worden. Dan zal hij ook weer meer in soundbites gaan praten, en ik denk dat de tendens ook meer zal gaan in conservatief-linkse richting. Plannetjes voor het omvormen van de verzorgingsstaat, zoals hij die afgelopen dagen lanceerde, zal hij niet zo snel meer brengen. Hij zal zich eerder, bijna à la Jan Marijnissen, opwerpen als de verdediger van verworven sociale rechten. Zijn achterban, die deels ook bestaat uit oudere vakbondsleden, zal het anders niet pikken.
Aan de linkerkant zullen SP en PvdA wel varen bij polarisatie, maar Groenlinks, traditioneel gezien toch al een partij met een genuanceerd geluid, en open voor veranderingen en modernisering, zal er onder lijden. Bovendien zal de strijd tussen Verdonk en Bos, als die er komt, veel potentiële GroenLinks-kiezers naar de PvdA trekken. Ik ben benieuwd of we de acht zetels houden. Dat zou op zich al een prestatie van formaat zijn.

Ik ben overigens heel benieuwd of Wouter een kabinet aan zou durven met een grote VVD onder Verdonk. De programma's liggen wel heel ver uit elkaar, en het wordt moeilijk om geloofwaardig te blijven. Als hij daarin mee zou gaan, voorspel ik winst met dubbele cijfers voor GroenLinks bij de verkiezingen daarná. En voor de SP natuurlijk. En doet hij het niet, dan wordt het in 2011 -of zoveel eerder- een links kabinet. Bingo.