Wednesday, April 26, 2006

Rita-Rutte 1-1

Het debat na het debat, dat is pas het belangrijkste. De schermutselingen met de media wie nu eigenlijk het debat gewonnen heeft. Zo bezien heeft Mark Rutte gewonnen. Maar Kay van der Linde maakt er meteen van dat Verdonk al gewonnen heeft als ze niet verloren heeft. Want ze heet standgehouden tegen de favoriet: "Rutte is toch zo'n goed debater en hij zou Rita wel even inmaken". Een voorsprong van Rutte wordt 'gespind' tot achterstand.

Toonden de peilingen onder VVD-kiezers een 70/30 meerderheid voor Verdonk, de VVD-leden denken daar een ietsje anders over. Zij zien een krappe meerderheid voor Rutte. Dat zou ik ook doen, als ik VVD-er was: ik zou het toch echt niet pikken dat een dame-met-een-grote-bek even lid werd om minister te worden en vervolgens mijn partij overnam. Dat heet 'oude politiek', schijnt het, maar geloof me, bij een volgende generatie bestuurskundigen zullen partijleden geprezen worden omdat ze een constante factor zijn temidden van het populisme dat alle kanten op schiet.

Alleen, Rutte maakt nog steeds de indruk de aardige buurjongen van hiernaast te zijn. Op één of andere manier kan hij nog steeds niet een menigte 'dragen', iets wat toffe peer Wouter Bos wel kan. Mark heeft nog niet de uitstraling van een leider. Rita, daarentegen, lijkt wel een ontplofte kerncentrale, zo dik ligt de, ahum, 'leidersuitstraling' er bovenop.

Maar dan. Het bankje. Vlak voor het debat schijnt Kay van der Linde gesignaleerd te hebben dat Rita toch wel een stuk korter is dan Mark. En tegen je tegenstander opkijken, da's niet goed voor de beeldvorming. Dus hebben ze snel een koffertje geleend van één van de cameraploegen en daar stond Rita dus op. Komt de VVD twintig jaar na dato met een heruitgave van Margaret-Thatcher-zonder-handtas, en dan moet ze op een bankje!