Saturday, April 01, 2006

Loeswies gaat dóór!


Ohoooh, D66 fractieleider Loeswies slaat terug. Ferme taal onder mijn ochtendkoffie: "Ik heb het een beetje gehad dat deze coalitie zich in een hoek laat drukken door de oppositie." Ze verklaart trots te zijn op het 'hetvormingsgezinde' kabinetsbeleid, met het zorgstelsel, de nieuwe WAO, en het feit dat er weer nieuwe banen komen. Volgende programma-onderdeel: flexibilisering van de arbeidsmarkt. Oja, en kinderopvang. Flexibilisering van de arbeidsmarkt, dat betekent in termen van rechts: minder zekerheid, minder ontslagbescherming, maar daar ook geen scholing, outplacement of andere ondersteuning tegenover zetten.

En ze opent de aanval op Wouter. Dat doet iedereen tegenwoordig want daar kun je de zetels afsnoepen. Krampachtig probeert Loeswies het Kabinetsbeleid te verdedigen als 'sociaal': "Als je op het Museumplein staat voor de VUT, zoals Bos en Halsema, dan ben je niet progressief". Dé vraag van Loeswies aan Bos: "Gaan we nivelleren, of laten we ruimte voor excellentie?" Versta dat laatste niet verkeerd. Dat betekent: Gaan we ons inzetten voor de mensen die het in de globalisering lijken te verliezen, of gaan we ruimte laten voor topinkomens van zelf-verklaarde excellente managers?

Dat laatste vindt Loeswies revolutionair. Ik niet. Dat doen we nu namelijk al twintig jaar. Het wordt tijd voor iets anders. Investeren in de mensen die het nodig hebben.