Thursday, March 30, 2006

Verdonk wil VVD-leider worden.


Zou u van deze vrouw een tweedehands fiets kopen?

Eén van de kanshebbers was ze al, naast Hoogervorst en Kamp. Maar nu heeft ze besloten er dus voor te gaan. Nouja, ze gaat er even over nadenken, en dan komt ze met haar beslissing. Da's handig want dan krijg je twee keer publiciteit: de eerste keer als je gaat nadenken, de tweede keer als je met je besluit komt. De Rutte-truuk, Rita leert snel.

Het biedt grote voordelen voor de VVD. Als ze het slim spelen zoals de PvdA destijds met de keuze tussen Van Nieuwenhoven, De Vries en Bos, krijgen ze eerst een hoop free publicity, en dan een duidelijk antwoord op de vraag waar de VVD voor staat. Met Rutte krijgen ze een allemansvriend. Met Verdonk krijgt verongelijkt-rechts haar heldin. En links krijgt iemand om net zo te haten als Wiegel indertijd.
Maar als het CDA de tijdgeest leest en de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen nog eens nabladert, gaan ze met Verdonk als VVD-leider, liever linksom met de PvdA regeren. Want de grootste schreeuwers willen dan wel de harde lijn van Verdonk, ze zijn volgens mij wel in de minderheid. Bovendien, Nederland is toe aan een iets moderner image. Stel je voor, de combinatie Jeepee-Rita aan het roer. Plenty voer voor cartoonisten, dat wel.