Friday, March 17, 2006

Denkend aan Holland...


Denkend aan holland: Foto Bart Vastenhouw.
Waar ik me nu een beetje over verbaas is de hoera-stemming rondom het bericht dat de beroepsbevolking over vijf jaar gaat krimpen. Natuurlijk is dat in eerste instantie een logische recactie in ons volle landje: geen snelwegen meer bijbouwen en die vinex-plannen kunnen ook de prullenbak in. En Limburg wordt een reservaat voor ouden van dagen. Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren, traag door oneindig leeg laagland gaan....

Maar het stemt ook tot nadenken. Wat voor rol wil je blijven spelen in de internationale economie? Wil je nog inzetten op kennis-intensieve economische activiteiten? Of wil je een volk van schoenmakers worden? Juist bij een kleinere beroepsbevolking moet je extra goed nadenken wat je wilt en daarop inzetten. Onderwijs en opleidingen aanpassen bijvoorbeeld als je extra wilt investeren in je mensen, en zorgen dat werk en zorgtaken makkelijker te combineren zijn.

'Klasse statt masse' ('kwaliteit in plaats van kwantiteit'), dichtte de Duitse Groene Minister van Landbouw en Voedselkwaliteit Renate Kunast ooit. Dat zou ook wel eens voor onze samenleving kunnen gaan gelden.