Sunday, January 29, 2006

De trui.Er schijnt al een breipatroon van rond te zwerven op internet, maar ik heb het nog niet gezien: van de trui van Evo Morales. Of hij nu op bezoek was bij de Spaanse koning Juan Carlos, bij president Thabo Mbeki, bij de Spaanse Premier Zapatero, bij president Hu Jintao van China, hij droeg hem overal. Je kunt hem opeens ook overal kopen, alleen de prijs verschilt nogal.

De man heeft zeker verstand van symboliek. Nog voor zijn inzwering liet hij zich op de traditionele inheemse wijze inhuldigen als indianenleider. Het eerste wat hij vervolgens deed, was zijn eigen salaris korten met 57%. Daarmee worden ook de salarissen van andere hoge pieten gekort, want niemand mag meer verdienen dan de president. Natuurlijk is er al kritiek gekomen op de maatregel. "Zo los je armoede niet op", vonden zijn critici, daar is wel wat meer voor nodig. Nog een ietsje ongepolijst is-tie wel, vinden sommige boliviaanse webloggers. Eerst eens kijken met wat voor maatregelen hij komt.

Okee, best. Maar stel je eens voor dat Balkenende een trui aan zou trekken en zijn eigen salaris uit solidariteit zou korten met 57%?


Update: zojuist las ik in 't NRC (nog niet online) dat hij voornamelijk activisten zonder bestuurservaring heeft aangesteld als ministers. Die activisten, da's natuurlijk niet erg maar het gebrek aan bestuurservaring wel. Helaas.