Wednesday, November 09, 2005

vrijheid van meningsuiting?Ik ben er wel blij mee. Met de actie van de krakers in Amsterdam. Een spandoekenactie tegen Rita Verdonk in verband met de Schipholbrand. Cohen, die volgens mij na de laatste slavernijherdenking iets goed te maken heeft naar ons Rita, liet de spandoeken verwijderen. Volgens de Volkskrant merkte Justitie twee leuzen specifiek aan als smaad: 'Levend verbrand, Rita bedankt' en 'Rita moordenaar'. Tijdens de actie, waarbij ook spandoeken met andere leuzen werden verwijderd, werden geen arrestatiesverricht. Voor burgemeester Cohen woog de 'dreigende sfeer' rond de minister zwaar, aldus een woordvoerder. (Dat was dus die zogenaamde kogel in haar raam).

De actie gaat intussen gewoon verder. Advocaat Pestman van de krakers bekijkt op welke manier er tegen B en W kan worden geprocedeerd. Pestman: 'Het is erg frappant dat er niemand bij de invallen is gearresteerd. Smaad tegen een minister ligt sowieso ingewikkeld. Bewindslieden moeten fermere taal kunnenincasseren dan gewone burgers, omdat zij als persoon verantwoordelijkzijn voor hun beleid. Dit is op Europees niveau vastgelegd.' GroenLinks en AmsterdamAnders/De Groenen stellen vandaag vragen aan Cohen.

Laat er maar eens een rechtzaak van komen. Dan krijgen we misschien helderheid. Naar mijn mening wordt de vrijheid van meningsuiting door dit incident veel te ver ingeperkt. Dat Verdonk een keertje bespuugd is, en een keer haar mantelpakje naar de stomerij moest brengen omdat er ketchup op zat, betekent toch niet dat je niet meer mag protesteren!
Het begint er op te lijken dat persoonlijke bedreigingen tegen bewindspersonen, echt of vermeend, tegenwoordig als excuus worden gebruikt om mensen de mond te snoeren die van hun fundamentele democratische rechten gebruik willen maken. Hier worden twee dingen door elkaar gehaald: bedreigingen en protest. En dat deugt niet.

Update: in meer steden worden anti-Verdonk spandoeken verwijderd. Tegenacties, zoals digitale spandoeken (banners dus) in de maak. Iemand al gedacht aan de goede oude button?