Friday, November 11, 2005

Beetje rechts tegen heel rechts

Het goede nieuws is dat de Conseratieven in Washington de kluts kwijt zijn. Het slechte nieuws is dat dat meer aan de Conservatieven ligt dan aan de Democraten. De Democraten wonnen de verkiezingen om het gouverneursschap van New Jersey en het normaal gesproken conservatieve Virginia. In Virginia won de Democraat Timothy Kaine met een christelijk profiel.
In Californie verloor de Republikeinse gouverneur Schwarzenegger vier initiatieven die hij in een referendum aan de bevolking had voorgelegd. Zijn magie als 'frisse outsider' lijkt te zijn uitgewerkt. Hij heeft beloofd voortaan meer te polderen. Alleen in New York won wederom de Republikeinse burgemeester Michael Bloomberg.

Enigszins in paniek geraakt bliezen de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een stemming af over bezuinigingsvoorstellen op de begroting. De zo kenmerkende Republikeinse discipline begint af te kalven, en men verwacht dat Republikeinse kandidaten afstand gaan nemen van Bush.
Delen van de Republikeinse achterban zijn blijkbaar teleurgesteld door de mislukkingen en schandalen in Washington en ontvankelijk voor een gematigd Democratisch tegengeluid. Met name in de swing sates kunnen de Democraten winnen - maar op een gematigd conservatieve agenda.
En hoewel dat beter is dan niets, vind ik dat niet erg geruststellend.