Friday, November 25, 2005

De Brontosaurus versus de Tyrannosaurus Rex

Is het al mogelijk om ergens weddenschappen af te sluiten? Op Hirsi Ali versus Wiegel? Zeker is in ieder geval dat Van Aartsen's oproep aan de kemphanen om ehm... 'respectvol' met elkaar om te gaan, geen effect zal hebben.

Van interview met Hirsi Ali naar brief van Wiegel naar nog een brief van Wiegel en een tegenbrief van Hirsi Ali. En nog wat radioflarden tussendoor.
Het is grappig om juist de politicus die in de jaren '70 leefde van de polarisatie te horen zeggen tegen Hirsi Ali dat ze niet zo moet polariseren. Hirsi Ali heeft teveel op de man gespeeld door te suggereren dat Wiegel een beetje dement aan het worden is, daar in Diever. Bovendien riep ze dat hij niet de hele tijd moet zinspelen dat hij nog eens terugkomt als premier -terwijl juist dat de VVD stemmen oplevert. Zwakke punt van T-Rex Hirsi Ali is dat ze een bijtertje is, maar juist door die stijl niet in staat is om een beweging achter zich te mobiliseren.

Wiegel is slim. Hij hangt de wijze staatsman uit door te zeggen dat zij niet alle moslims over één kam moet scheren. Er is binnen de VVD inmiddels een flink gedeelte dat dat ook vindt. Maar je mag het tegenwoordig niet meer zeggen. Dan vindt men al gauw dat je een softie bent zoals Cohen. Alleen iemand als Wiegel kan dat maken, juist omdat hij dingen durft te zeggen. Door nu wel te pleiten voor verdraagzaamheid, maakt Wiegel zich alweer tot de spreekbuis van de zwijgende meerderheid en versterkt hij bovendien zijn positie als eventueel premier. Heel slim. Wie er aan het langste eind gaat trekken? Ik gok de oude brontosaurus Wiegel.