Monday, July 25, 2005

FormatieconstructieDe NRC doet een soort één-tweetje met zichzelf. Afgelopen zaterdag kwam ze met de onthulling dat Medy buiten de beruchte deal over de publieke omroep gehouden was - vandaag gaat de krant erop door in een nieuwsanalyse: is het eigenlijk niet raar dat de fractievoorzitters de hele tijd dealtjes zitten te sluiten, als het eventjes spannend wordt? Vroeger hadden we het vermaledijde Torentjes-overleg. Tegenwoordig schijnen we "formatieconstructie"te hebben. Met precies hetzelfde doel: de boel dichtgooien, afspraken maken waar geen oppositie meer tussenkomt. Die mooie debatten in de Kamer zijn dan gewoon voor niks. Hoe heette dat ook alweer? Achterkamertjespolitiek.

Eigenlijk is het nog erger. Omdat de vakministers er niet bij betrokken zijn, ontbreekt ook nog eens de inhoudelijke kennis en visie. Het gaat er niet eens meer om of het een haalbaar of realistisch, laat staan een goed voorstel is - het is puur deals om de macht. Schaamtelozer hebben we het, eerlijk gezegd, onder Paars niet gezien.

Hetgeen natuurlijk ook vragen oproept over de regie van Balkenende. Als het de fractievoorzitters zijn die steeds knopen doorhakken in hun zogeheten 'Kabinet-Berlage', wat voor plek is er dan nog voor de, ehm... visie van zíjn kabinet? En wat is zíjn rol dan nog?