Saturday, March 19, 2005

samen links

In Nova Politiek gisteravond een discussie tussen Femke Halsema en Ruud Koole over linkse samenwerking. Van Baalen (VVD) was er ook. Een vrolijke dame tegen een iets chagrijnig heer - die Ruud is geen lachebekje.
PvdA vindt het maar niks, linkse samenwerking. Een lijstverbinding om geen zetels te verliezen, alla. Maar samen optrekken, of zich van te voren vastleggen op een links kabinet? Nooit.
"Met drie sleepnetten vang je meer dan met één", omschrijft Ruud Koole dat. Halsema bracht daar tegenin dat de PvdA de afgelopen twee jaar nog nooit zo hoog had gestaan als toen Wouter Bos eindelijk toegaf en meedeed met de Museumpleindemo. Maar dat mocht Koole niet vermurwen. Halsema wist hem nog net de halfslachtige belofte te ontfutselen om bij de gemeenteraadsverkiezingen 'zo veel mogelijk' te streven naar Linkse colleges.

Het is net zoiets als met de linker- en rechtervleugel van het CDA. De linkervleugel is veel inschikkelijker dan de rechtervleugel: die rechterkant zal nooit pikken dat het CDA een linkse koers inslaat. De linkervleugel daarentegen neemt altijd genoegen met wat halfslachtige retoriek tegen verkiezingstijd- een paar beloften die niet waargemaakt worden.
Zo zal het ook met de PvdA gaan. Tegen verkiezingstijd scheidt Wouter Bos wat ouderwets linkse retoriek af en linkse kiezers zijn dan zó opgelucht dat ze hem meteen belonen met hun stem.

Maar toch. In Nijmegen, altijd al links, deed GroenLinks bij de vorige raadsverkiezingen de belofte de SP vast te houden in de collegeonderhandelingen. Dat heeft GroenLinks geen windeieren gelegd. Kiezers die twijfelden tussen SP en GroenLinks kozen GroenLinks omdat ze daarmee "de SP er gratis bij kregen". En dat kregen ze ook. Ik bedoel maar.