Wednesday, March 16, 2005

harde strijd om beeldvorming asielzoekers

Twee weken geleden had het NRC in haar magazine een special over asielzoekers in procedure: een artikel over het levensverhaal en het dossier van zo'n 6 asielzoekers, van wie het verzoek overigens allemaal werd afgewezen. Vandaag begint de uitzending van 26.000 gezichten bij de VARA: een serie portretten van asielzoekers.

Verdonk is natuurlijk 'not amused'. Een zeer restrictief uitzetbeleid is niet gebaat bij het neerzetten van asielzoekers als echte mensen. Of, in haar eigen woorden: het is haar taak om "het beleid van de regering te verdedigen tegen beeldvorming". Ze reageerde met een brief aan de kamer, waarin ze aankondigde priv├ęgegevens van asielzoekers in de openbaarheid te brengen, als zij zelf de publiciteit zoeken. Dan gaat het om zaken als leeftijd, gebortedatum, maar ook: vakbondslidmaatschap, sexuele geaardheid, en dat soort gegevens. Zeer uitzonderlijk, en over de rand. Ze weet dat ze zich daarmee juridisch op glad ijs begeeft - de brief aan de Kamer zat vol 'mitsen en maren'. Een dergelijke actie is bijvoorbeeld in strijd met de AWB. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft nu geoordeeld dat dat niet verenigbaar is met het doel waarvoor die gegevens zijn verzameld.

Intussen heeft ook de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking zich met de zaak bemoeid. Enkele organisaties die het project 26.000 gezichten financieel wilden steunen -ICCO , Novib, Plan Nederland- hebben nu een brief gekregen van de minister dat zij geen subsidiegeld mogen gebruiken voor het steunen van het filmproject. Overigens zeggen de organisaties particulier geld te gebruiken voor het ondersteunen van de films.

Weet je waar ik nou zo'n ontzettende zin in krijg: zelf een stukje film sponsoren.