Thursday, October 14, 2004

Uitruiltje

Eerder schreef ik al over de zwakke positie van het CDA, en de overmacht van de VVD in dit kabinet (over D66 hoeven we het niet eens te hebben). De VVD demonstreerde die overmacht door zaterdag in het NRC te verklaren dat er van een verzachting van de No-claim, die Siem Buijs (CDA-kamerlid) wilde, geen sprake kon zijn.
Plots maandag toch bericht: ziekenfondspatienten mogen gewoon naar de huisarts zonder dat de noclaim in gevaar komt. Hee, CDA toch meer macht dan ik dacht?
Vandaag komt in de Volkskrant de aap uit de mouw. Er heeft een politieke uitruil plaatsgevonden. De verzachting van de noclaim in ruil voor een verlaging van het minimumloon met 20%. Dat is nogal wat!

Dat betekent een verdieping van de tweedeling, en uiteindelijk leidt het tot het ontstaan van een klasse van working poor. Mensen die zelfs met twee banen niet genoeg verdienen om een fatsoenlijk bestaan met toekomstperspectief op te bouwen. Het CDA verdedigt zich met de stelling dat 'de bijstand volloopt'. Maar dat is niet zo. Het aantal mensen in de bijstand blijft de laatste tijd juist stabiel.
En dan durft mevrouw Verburg het nog een "sociale maatregel" te noemen ook! Moeten we dan echt nog eens uitleggen hoe dat zit?