Wednesday, March 25, 2009

De coalitie is gered, de toekomst niet.

Femke Halsema herschrijft het coalitieakkoord in de gewenste richting bij Pauw & Witteman: de aanrechtsubsidie afschaffen! Ze krijgt Rutte mee. Voor degenen die de uitzending gemist hebben, volgt hier de vijf-minuten versie:Over het doorwerken tot 67 jaar is nog verwarring. Blijkbaar heeft men in de coalitie afgesproken dat dat wel doorgaat, maar is er nog onderhandelingsruimte over het hoe: langzxaam de pensioenleeftijd optrekken, of in één klap? De FNV daarentegen beweert dat een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar van de baan is, als er nog ruimte is voor alternatieve manieren van bezuinigen.

Maar doorwerken tot je 67e vind ik niet het belangrijkste punt - het garanderen van een goed pensioen wél. De overheid moet wat mij betreft garanderen dat ze voortaan van de pensioenfondsen afblijft, en dat er belastingtechnisch gunstiger manieren komen om zelf extra voor je pensioen te sparen.

Een echt fraai akkoord is het niet. De hypotheekrente voor de hoge inkomens wordt niet aangepakt, terwijl we daarmee alleen maar rijke mensen, makelaars en banken subsidiëren en huizenprijzen kunstmatig hoog houden. Dat is een onrechtvaardigheid en een verspilling die je zo snel mogelijk uit het systeem moet halen.
Daarnaast is het hoog tijd om de aanrechtsubsidie af te schaffen: belachelijke om die verschrikkelijk archaïsche rolpatronen te subsidieren. Bovendien is dát nou een stukje solidariteit dat ik echt niet wil opbrengen: dat ik als fulltime werkende vrouw thuisblijvende moeders ondersteun. Meer werkende vrouwen is bovendien juist goed voor de economie - maar dat wilden Rouvoet en Balkenende graag even níet memoreren.

Een goed akkoord? Er zitten een paar mooie duurzaamheidsmaatregelen in, maar helaas is het kabinet bezweken voor de Schiphol-lobby om de vliegtaks af te schaffen. Persoonlijk denk ik dat de zogenaamde berekening van de reisbranche wat dat zou opleveren, zwaar overdreven is. Het akkoord mag dus de naam Green New Deal niet hebben.

Om verder met Halsema te spreken: ‘Hier is sprake van een dubieuze, politieke uitruil.’ De écht heilige huisjes van de coalitiepartijen (de aanrechtsubsidie, de hypotheekrenteaftrek, de WW en de AWBZ) zijn uit beeld gebleven. Dit akkoord is daarom niet toekomstbestendig genoeg. De coalitie is gered, dat wel. Maar de toekomst nog niet.