Saturday, March 28, 2009

Actie-tijd wereldwijd


Het lijkt wel alsof het overal actie-tijd is behalve in Nederland. Vandaag is het natuurlijk EarthHour, en de bedoeling is dan van half negen tot half tien alle lichten uit gaan, tegen de klimaatverandering. De actie wordt wereldwijd getwitterd en geflickrd. Cynici hebben al geroepen dat je alleen maar je licht uit moet doen om vervolgens met alle energieslurpende apparatuur foto's te maken en die te uploaden.

Vandaag vindt in Londen ook de grote demo plaats voor de G20-top van volgende week. Tienduizenden mensen hebben een zo te zien uitermate gezellige demo gehad vandaag, demonstrerend voor fairness. Allerlei organisaties, van ouderwets anti-kapitalistisch tot milieu-organisaties, kerken tot ontwikkelingsclubs, brengen hun eisen samen onder deze noemer.

Dat zou in Nederland niet lukken, denk ik.
* Omdat we in Nederland teveel bezig zijn met Wilders en nergens anders nog oog voor hebben. We zijn in wezen nog steeds aan het navelstaren. Waar media in andere landen uitgebreid berichten over de crisis en wat daar internationaal aan gedaan wordt -G20, een VN-conferentie-, heeft men het hier wekenlang over het kabinet dat er nog niet uit is. En áls er dan een parlementair debat plaatsvindt, gaat het over wilders die aandacht wou.
* Omdat links en alternatief en duurzaam nog steeds een beetje uit is in Nederland. En idealen ook. Sinds Pim is links verdacht, is milieu iets voor softies, en zijn Geenstijlerds cooler dan wereldverbeteraars.
* En, volgens mij een belangrijke stragetgische factor: omdat in Nederland elk mooi protest organisatorisch wordt overgenomen door de Internationale Socialisten en dus weer teveel radicaliseert om alle clubs bij elkaar te houden. Je krijgt dus nooit een brede coalitie bij elkaar, die maatschappelijk en politiek echt gewicht in de schaal kan leggen.
Jammer, ik zou wel zin hebben in een mooie zonnige en vooral zinnige actie.