Friday, August 31, 2007

Persbericht: GroenLinks AmbtoNetwerk pleit voor chaosmarge.

P E R S B E R I C H T
GroenLinks AmbtoNetwerk pleit voor Chaosmarge.

Het GroenLinks AmbtoNetwerk pleit voor de invoer van eenzogenaamde 'chaosmarge': uitvoerende instanties mogen een x percentage van het bedrag bestemd voor uitvoering van een regeling bestemmen voor gevallen die naar de letter van de wet niet in aanmerking komen, maar naar de geest van de wet wel. Voorwaarde is wel dat deze gevallen vermeld worden in het jaarverslag, opdat de kwesties meegenomen kunnen worden in het jaarlijkse beleidsoverleg met opdrachtgevende instantie -het betreffende beleidsministerie. Het AmbtoNetwerk pleit ook voor een gelijkwaardiger dialoog plaatsvinden over beleid en uitvoering.

"Op deze manier kun je beleid aanscherpen.", aldus één van de GroenLinks Ambto's na één van de enerverende drie-maandelijkse stellingendiners van het AmbtoNetwerk. "Uitvoerende instanties worden vaak gebonden aan een kleine foutenmarge. Maar uitvoerende ambtenaren komen vaak gevallen tegen die zij eigenlijk wel zouden willen helpen, maar niet mogen. Terwijl het naar de géést van de regeling wel zou moeten kunnen. Dat zie je op alle niveau's: van gehandicapten die van het kastje naar de muur worden gestuurd omdat ze verklaring A niet krijgen omdat ze verklaring B niet hebben, maar verklaring B niet krijgen omdat ze eerst moeten aantonen over verklaring A te beschikken. Maar je ziet het ook bij subsidieregelingen: juist innovatieve ideeën vallen soms in geen enkele regeling, terwijl je ze wel zou willen steunen."

De werkelijkheid is altijd weerbarstiger, chaotischer, wonderlijker en veelvormiger dan beleidsnota's willen doen geloven. Vanuit deze filosofie ontwikkelt het AmbtoNetwerk ideeën om beleid meer te laten aansluiten op de realiteit.


Meer informatie: Brechtje Paardekooper 06-**********