Friday, August 10, 2007

Jami wordt niet de nieuwe Hirsi Ali


Ehsan Jami (nee, niet in zijn nieuwe safehouse)

Terecht heeft Bos vanmorgen in de Volkskrant over Jami opgemerkt: "Op het moment dat hij of de mensen om hem heen dat recht gelijkstellen aan het beledigen van moslims of hun geloof, heb ik geen enkele behoefte om me daar als partij achter te stellen." Over de voor moslims kwetsende uitspraken van Jami: "Hij heeft het volste recht om die uitspraken te doen. En als hij beveiliging nodig heeft, moet hij die krijgen. Maar als de vraag is, moet je kwetsende uitspraken doen over Mohammed om geloofsafval te bepleiten, dan zeg ik nee."

Nu Wouter Bos het zelf nodig gevonden heeft om zich over de zaak Ehsan Jami uit te laten zal een gevecht om de beeldvorming volgen. De Elsevier probeert nu natuurlijk dit uit te leggen als lafheid, die heeft niets liever dan een nieuwe 'held' nu Hirsi Ali verdwenen is. Jami schijnt zelfs al de voormalige woordvoerster van Hirsi Ali, Ingrid Pouw te hebben ingehuurd. Houd Elseviers columnisten vandaag in de gaten, zou ik zeggen, Elian en de Winter scherpen hun pennetjes al.

Maar we hebben geen behoefte aan een nieuwe Hirsi Ali die als een ongeleid projectiel schiet op wat voor moslims belangrijk is en weet dat daarmee bedreigingen uitgelokt worden. bedreigingen die ab-so-luut niet goed te keuren zijn maar er zijn altijd mensen die zich niet weten te beheersen. En die dan vervolgens weer leiden tot een persoonlijkheidscultus. Natuurlijk, Ehsan Jami moet beveiliging krijgen. Hij moet alles kunnen zeggen wat hij wil. Maar we hebben nu meer behoefte aan inhoudelijke discussie over de zaak zelf die de zaak verder brengt dan aan escalatie en polarisatie. De PvdA hoeft zich dus niet te laten gijzelen door de standpunten en de manier van communiceren van Jami: er staat simpelweg teveel op het spel.
Bovendien: Nederland is een beetje Islam- en polarisatie-moe. Niet voor niets komt Wilders met steeds excentriekere voorstellen; Nederlanders reageren weer een stukje laconieker op de hoge toon van het debat. Het tij is aan het veranderen. Nee, Jami gaat het niet redden als de nieuwe Hirsi Ali.

Met een beetje geluk is een ander scenario mogelijk. Enkele grote debatten over grondrechten en de Islam. Irshad Manji? Shirin Ehbadi? In ieder geval niet die eeuwige Ellian, en dan ook niet Tariq Ramadan. Het Comité treedt gedurende de debattenreeks een keer met zijn driehonderden naar buiten en krijgt een wijs bestuur. Jami gaat het opnemen voor de niet-gelovigen in plaats van beledigingen te adresseren aan wel-gelovigen. Met zijn allen veroordelen we de mishandeling van Jami, en hopelijk kan-die dan over een paar maanden weer naar huis. Klaar.

PS. Lees de column van Nausicaa Marbe vandaag in de Volkskrant (nog niet online). Perfect.