Libanon.
Ziezo, ik was even weg, naar Libanon. Nederland financiert daar het opruimen van -met name- clustermunities die zijn blijven liggen uit de oorlog van vorig jaar. En ik ging kijken of het allemaal wel goed ging.
Het was erg gezellig in Libanon. Wat me onmiddelijk opviel, terwijl we op last van de VN-veiligheids-official met een grote boog om een Palestijnse kamp in Saida heen reden, was dat één op de twee auto's in Libanon Mercedes is. Elke derde is een BMW. Als je een Honda of Daihatsu hebt, ben je een loser. Alles tweedehands uit Duitsland geimporteerd, soms in kleuren waarvan ik niet denk dat Mercedes ze in het assortiment heeft.
Maar gaat het goed? Geenszins. Somberheid alom, niet zozeer vanwege het Palestijnse gerommel in de kampen, maar vanwege de algemene destabilisatie. Hezbollah heeft al maanden lang een tentenkamp in het centrum van Beiroet, meestal leegstaand maar soms vol met (betaalde) demonstranten. Het kamp is bedoeld om de regering te dwingen tot aftreden, omdat zij ongrondwettig zou zijn. Dat laatste is niet het geval: de regering heeft alleen wel haar democratische meerderheid verloren omdat twee Hezbollah-ministers zijn opgestapt.
En dan heb je dus nog het gerotzooi in de Palestijnse kampen. Zo'n kamp ziet er trouwens niet uit als een kamp: het is een gewone stadwijk, aleen rommeliger, chaotischer en drukker dan Libanese wijken en met meer mensen die niks lopen te doen. Het ziet er eigenlijk erg Afrikaans uit. De onrust is niet afkomstig van de (Sji-itische) Hezbollah, maar van de (Sunnitische) Fatah-al-Islam.
Ooit hebben de Libanezen besloten dat de Palestijnen zelf maar verantwoordelijk moesten zijn voor de veiligheid in de kampen, want daar wilde de regering haar handen niet aan branden. Bovendien wilde ze de Palestijnen geen rechtspositie geven. Welnu, dit is het resultaat: de kampen zijn een toevluchtsoord voor allerlei criminelen, er heerst grote werkeloosheid en ze zijn een voedingsbodem voor extremisme. Intussen verspreidt men geruchten dat UNIFIL de regeringstroepen zou helpen met beschietingen op de kampen. Onzin natuurlijk, maar vandaar de toegenomen dreiging.
Intussen wordt de onrust alleen maar groter. Het is waarschijnlijk dat Syrië achter de huidige rellen zit. Want op 31 mei besloot de VN-veiligheidsraad om een tribunaal in te stellen om de verdachten te berechten van de moord op Libanese president Rafik Hariri. Onderzoek wijst erop dat Syrie daar achter zat. Wellicht is het huidige geweld bedoeld om het tribunaal dwars te zitten en anti-VN sentimenten aan te wakkeren. Hoe dan ook, het zal nog lang onrustig blijven in Libanon.
|