Wednesday, May 30, 2007

baldadig, of zogenaamd protest?

Hmmmmmmmmm, niet sterk. Om een soortement van proteststem uit te brengen en daarbij zeven vakjes rood te maken, maar er niet voor uit te durven komen, als blijkt dat dat GroenLinks een zetel gekost heeft. Het kan natuurlijk ook zijn dat het een kwestie was van verregaande baldadigheid. Maar dan nog.
Naar nu blijkt valt het met die zetel wel mee -vanwege de stemming in Utrecht hadden we hem zowiezo niet gehaald- maar u, statenlid! U was toch immers door de leden gemandateerd om een senator te kiezen voor GroenLinks? Had u geen andere manier kunnen uitkiezen om hetzij protest, hetzij baldadigheid op opbouwender wijze tot uiting te brengen? Was bijvoorbeeld naakt in de vergaderzaal verschenen, had het stembiljet tot vliegtuigje gevouwen of, groener, tot windmolentje; of had een t-shirt gedragen met 'ik vindt de partijtop van GroenLinks k*t'. Open een weblog, schrijf een ingezonden stuk, ga in hongerstaking, vraag het woord, hang een spandoek op, dien een motie in, start een petitie, doe aan graffiti, zeg je lidmaatschap op, kortom, er zijn betere manieren.

Ook niet in de haak is het stemgedrag van drie leden van de Statenfractie van Zuid-Holland, die meenden te kunnen stemmen voor hun provinciegenoot Jan Laurier. Niet dat Jan niet deugt, maar het congres heeft een lijstvolgorde vastgesteld, nietwaar. En dat is het hoogste orgaan van GroenLinks, dachten we zo. Echter, de statenleden menen eigenwijs te mogen zijn: "Wij zijn uitermate ontevreden over de procedure rondom de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Naar onze mening kiest de huidige partijtop welke kandidaten erbij komen. Op deze manier wordt de partijdemocratie buitenspel gezet." Pardon, partijdemocratie buitenspel gezet? Volgens mij hebben jullie dat zelf zojuist gedaan. Dus gaan we maar eens op democratische wijze protest aantekenen bij de betrokkene. Daar gaat-ie:

Beste Oscar,

Dat is natuurlijk raar, het standpunt van het congres aan je laars lappen, en dat dan een protest noemen tegen "partijdemocratie die buitenspel wordt gezet". Protesten had je op honderd andere manieren kunnen vormgeven, maar door juist deze manier te kiezen hebben jullie zélf de partijdemocratie buitenspel gezet. Dat vind ik, als stemmende GroenLinkser op het betreffende congres, niet correct.


Met vriendelijke groet,
(WG) Brechtje Paardekooper



Als iedereen uit de pas gaat lopen, uit al dan niet onderbouwd of vermeend protest tegen 'partijtoppen', of 'partijdemocratieën die buitenspel worden gezet', verlies je je slagkracht als partij. Lijkt me nu ook weer niet de bedoeling.