Wednesday, November 22, 2006

Uitslagenavond GroenLinks live

21.10 uur. In de tram dumpen we eerst een hoop PvdA-ers bij Escape en vervolgens rijden we met enkele moedige D66-ers door naar Plantage. De eerste prognose laat zien dat CDA de grootste blijft, PvdA het slechter doet dan verwacht, VVD keldert (ik heb gewed op het aftreden van Rutte) SP haar verwachtingen waarmaakt en D66 Boris van der Ham nog in zal brengen. Een bescheiden applaus. Zoals het er nu uitziet blijft GroenLinks op 8. De eerste uitslagen laten zelfs bescheiden winst zien.
We gaan zo even bij D66 langs - als we erin kunnen.

21.39 uur. In veel gemeenten vallen er tienden van procenten weg.

Het wachten is op de toespraak Femke Halsema. Die moet om kwart over tien alweer in Den Haag zijn voor het post-verkiezingen debat, dus dat kan elk moment gebeuren.

22.02 uur. Het is jammer dat ik geen fototoestel bij me heb om de half-bewonderende, half ietwat benijdende blikken te zien waarmee de GroenLinksers om de tv geschaard de overwinningstoespraak van Marijnissen bekijken. Maar aan de campagne heeft het niet gelegen, is men eensgezind, en aan Femke evenmin. Nummer acht op de lijst, Jolande Sap, is bezig haar stalen zenuwen te bewijzen.

Halsema is 'onderweg'.
CDA en PvdA zakken beiden wat weg. Het coalitierekenen wordt hilarisch.

22.35 uur. "SP gefeliciteerd." En natúúrlijk "Kiezers bedankt". Het is geen memorabele speech en ook de reactie van het publiek is wat lauw. Ik kan me tijden herinneren dat we ook verloren maar dat het minutenlang 'Femke bedankt' ging.

23.17 uur. Je hebt zetels en zetels. ja, de PvdV heeft nu negen zetels dus twee meer dan GL. Maar ach daarvan zijn ze er binnen een half jaar waarschijnlijk een paar kwijt aan afsplitsingen. Met zeven zetels kun je nog behoorlijk invloed hebben, als je het goed speelt. Geen spijt van de koers, noch van de campagne. Die waren beiden goed. Eerder overheerst de overtuiging dat de koers wel moet worden doorgezet.

Uw blogger gaat op de trein.