Saturday, September 30, 2006

Greenpeace kom je actievoeren?

Heel veel leven zat er nog niet in vandaag, in het verkiezingscongres van GroenLinks. De echt belangrijke zaken komen pas morgen aan bod. Vroeger wilde DWARS nog wel eens actievoeren, maar ook dat kwam er vandaag niet van. Op het CDA-congres voerde Greenpeace vandaag actie. Of JeePee er blij mee was?

Deze dag stond het gros van de amendementen op het programma. Achter de schermen en met openlijke lobby heeft het Milieunetwerk van GroenLinks wel een groot deel van haar aanscherpingen erdoor gekregen: scherpere doelstellingen voor duurzame energie bijvoorbeeld en druk op institutionele beleggers om daar ook in te investeren. Een amendement om wapendoorvoer door Nederland te verbieden haalde het ook: dat is er toch meer eentje in de categorie 'GroenLinks waarschuwt de wereld voor de laatste maal'.

Het echte vuurwerk komt pas morgen. Dan komen onder andere sociale thema's aan de orde: WW, ontslagrecht, CAO's, de positie van de vakbeweging. Het debat is een reactie op het een jaar geleden gepresenteerde manifest "Vrijheid Eerlijk Delen". Deze ochtend wordt het leiderschap van fractieleider Halsema getest: kan de partijtop de hoofdpunten uit dat manifest overeind houden of worden ze bijgeschaafd? Hier wreekt zich toch wel het feit dat de notitie niet in de beste Paul-Rosenmöller-traditie eerst een grote ronde door de partij heeft gemaakt. Dan komt de discussie op een moment dat je eigenlijk eenheid moet hebben.
Bovendien wordt morgen de kamerlijst vastgesteld. Van een aantal zittende fractieleden -Naima Azough, Wijnand Duyvendak, Kees Vendrik, Ineke van Gent- wordt verwacht dat zij het halen. In het 2e blok, plaats 2-6 is dan nog ruimte voor één nieuweling. Kanshebbers zijn partijveteraan Jolande Sap en de met veel aplomb gepresenteerde nieuwkomer Mariko Peters. Vervolgens brandt de strijd los rond de plaatsen 7 en 8 - veel méér zetels haalt GroenLinks niet, verwacht men. Kanshebbers zijn Henrike Karreman en Martijn Dadema.