Thursday, August 31, 2006

Kofi's onmogelijke missie(s)


Kofi Annan is op dit moment op missie in het Midden-oosten. Hij doet eerst de kwestie Libanon en dan de kwestie Iran. Libanon heeft-ie net gehad, hij heeft de Israëlische premier Olmert gesproken, en de zaak is duidelijk. Er zit gewoon geen schot in de kwestie-Libanon. Hezbollah gaat gewoon door met bewapenen, alleen zo onopvallend mogelijk. Unifil en de Libanese troepen zullen niet in staat zijn dat te stoppen. Bovendien verstevigt Hezbollah haar positie onder de bevolking doordat ze elk getroffen gezin waarvan huis en haard is vernietigd, financieel compenseert. Gut, waar zou dat geld toch vandaan komen?

Israël op haar beurt vertikt het om de land- en zeeblokkade op te heffen en haar troepen uit Zuid-Libanon terug te trekken. Niet helemaal onbegrijpelijk, gezien de wapentransporten, maar wat ik aan Israël altijd mateloos irritant vind is dat ze altijd denken de burgerbevolking zo hard te moeten treffen om haar belangen te verdedigen. het kan geloof ik nooit eens geduldig en tactvol. Zo blijkt nu dat Israël uitgebreid gebruik heeft gemaakt van clusterbommen.

We kunnen wel concluderen dat de situatie met de Libanon-oorlog er niet beter op is geworden. Hezbollah staat sterker dan ooit, internationaal en bij bij de eigen bevolking. In de ogen van vrijwel de hele wereld heeft hezbollah - en daarmee de 'fundi'-kant van de islamitische wereld- de oorlog gewonnen. Dat alles ten koste van honderden slachtoffers en miljarden dollars schade. Hezbollah importeert intussen nog steeds raketten. Kortom, de situatie na de oorlog is erger dan de situatie voor de oorlog.

Tussendoor speelt ook nog Palestina natuurlijk. Veel minder zichtbaar, maar niet minder schrijnend is de situatie daar na de Israëlische 'operatie zomerregen'. Israël heeft nog steeds fiks wat Hamas-politici opgepakt, vernietigt nog steeds huizen en infrastructuur en houdt nog steeds vernederende blokkades in stand. Wat, als we meteen na de verkiezingsoverwinning van Hamas destijds dezelfde strategie hadden toegepast als in Ierland met de IRA, die stukje bij beetje de politiek en de beschaving is ingetrokken en nu de wapens heeft neergelegd? Maar ja.

En daarna moet Kofi nog naar Jordanië, Syrië en Iran. Frankrijk, China en Rusland, leden van de veiligheidsraad, hebben al aangekondigd dat er gewoon doorgepraat moet worden met Iran over haar kernwapenprogramma. Dat ondanks dat Iran de VN-deadline voor het stoppen van haar kernenergieprogramma aan haar laars lapt. De VN stelt nu een lijst met sancties op. Gaat het helpen? Hmmmm Iran heeft olie, geld, en de steun van belangrijke leden van de Veiligheidsraad.

Kofi zal er deze week wel een paar grijze haren bij krijgen.