Tuesday, July 18, 2006

Oorlog in Libanon (3)

Inmiddels is het dodental opgelopen tot 200, waarvan het merendeel (176) aan Libanese kant. Blair en Annan hebben opgeroepen tot een vredesmacht. De G8 was aarzelend, want verdeeld. Moest in de verklaring ook Israël veroordeeld worden wegens buitenproportioneel geweld, of had ze het recht 'zich te verdedigen', zoals Bush blijft volhouden? Het werd het laatste.

Israël wil niet instemmen met troepen. Ze heeft aangekondigd nog minstens een week door te gaan met de aanvallen, waarschijnlijk ook met grondtroepen. Israël blijft volhouden Hezbollah te willen uitroeien. Dat is tamelijk irreéel, want niet alleen is ze dat nooit eerder gelukt, Israël is ook verrast door de enorme wapenmacht van Hezbollah.
Het is ook een handige reactie van Israel om VN-troepen af te houden. Stel, ze komen er toch, en de boel gaat niet naar Israels zin, dan hebben ze door dit voorbehoud de ruimte gecreëerd om toch weer zelf aan te vallen, want 'ze hadden wel gezegd dat het niet zou werken'. Zo houden ze druk op de ketel. Bovendien, tsja, er is al een UN-macht in Libanon, UNIFIL, en die doet geen spetterend werk.
Zo lang Israël niet instemt, gaat de VS ook niet akkoord. Kortom, net als bij de reacties op de verkiezing van Hamas, lijken de VS en Israël het diplomatieke offensief te winnen - maar wat zal het ons opleveren? Het enige lichtpuntje is dat duidelijk is dat Syrië niet de openlijke strijd aan wil met Israël en vice versa.