Tuesday, June 20, 2006

Rita doet grote zomerschoonmaak.

Tsjongejonge, in ijltempo is Rita opeens al haar politieke vuiltjes aan het opruimen. Zaken die drie jaar lang zijn blijven liggen, worden opeens fluks afgehandeld. De inburgeringswet wordt er vlak voor het reces nog even doorheen gejast, en de 26.000 achterstallige dossiers waardoor het IND-gebouw bijna door zijn funderingen zakte worden gauw afgewerkt. Waardoor het door Van der Laan aangekondigde 'politieke probleem' van Verdonk ook van tafel is (en Van der Laan heeft zich nog even inhoudelijk kunnen profileren wat meer is dan momenteel van Alexander Pechtold gezegd kan worden). En als klap op de vuurpijl, is in het al jaren van elke functionerende regering verstoken Somaliƫ een wetje -of waarschijnlijker: een lokaal gebruikje- gevonden waardoor Ayaan Hirsi Ali Magan Ali toch wel degelijk de naam Ali mocht gebruiken want per slot van rekening heette haar grootvader zo dus juridisch gezien was het geen leugen al betitelde Ayaan het zelf wel als zodanig. In ieder geval mag Ayaan haar paspoort toch houden. Volgt u het nog?

Hoofdzaak is dat Rita nu politiek gezien opruiming heeft gehouden, dus 'schoon' de verkiezingen in kan. Okee, op wat opgesloten vluchtelingenkinderen na dan maar who cares. Ze kan campagne gaan voeren.

Ik ben benieuwd wat voor gesprekken daaraan vooraf zijn gegaan in de VVD. Ik schat zo in dat haar voor het volgende kabinet een leukere ministerspost is beloofd. Verkeer & Waterstaat, denk ik, zodat ze straks lekker daadkrachtig half Nederland kan asfalteren en de rest vol kan plempen met grote infrastructuurprojecten. Volop werk voor haar vrienden op de BouwRAI.