Thursday, June 01, 2006

How to deal with Rita

Opgelucht, is de VVD-top, en met haar de meeste partijpolitici van alle gezindten. Orkaan rita is voorlopig getemd. Ze zal 'pal achter Mark' staan en samen gaan ze "de VVD misschien wel de grootste partij van Nederland maken".
Die quote is van Rutte gisteravond. En of het er in zit, is de vraag. Rita zegt gewoon: "Met mij wordt de VVD de grootste". Dat is een belangrijk verschil in stijl. Rita spreekt 'de gewone man' aan terwijl de politieke elite liever spreekt van 'burger'. Rita spreekt de mensen aan die de LPF niet meer heeft kunnen binden, die met vervolgens zijn allen onverwacht tegen de Europese Grondwet stemden.
Ogenschijnlijk is de politiek nu weer genormaliseerd. Maar de vraag is of het goed is dat alle partijen nu weer op een kluitje op links gaan zitten, terwijl Rita heeft aangetoond met "regels zijn regels", "ruim baan voor de vrije ondernemer", en "migranten koppen dicht" behoorlijk wat sentiment aan te boren. Dat sentiment heeft blijkbaar maar een enkele goede politicus nodig om weer flink aan kracht te winnen. Wilders, Eerdmans, Nawijn, Pasotors konden het niet; Rita kan het wel. De overwinning van Rutte zal een pyrrhusoverwinning blijken voor de politiek als met name de VVD deze sentimenten niet een plaats weet te geven. Veel hangt af van hoe ze met de politiek ietwat onberekenbare Rita zullen weten om te gaan.