Wednesday, May 31, 2006

Hij krijgt nog last van haar.


Nou, da's een fraaie verrassing - en niet alleen voor mij maar ook voor vele anderen. Wint die Mark net nog met zo'n 5 % verschil (51 tegen 46%, met 3% voor Jelleke). Onmiddelijk begint hij over zorg, onderwijs, milieu en de VVD als emancipatiebeweging.
Dat wordt dringen, op links. De rechtse punten 'ruim baan voor de vrije ondernemer', 'afspraak is afspraak' en 'migranten koppen dicht' zijn daarmee niet weg. Op de achtergrond staat Rita, glimlachend. Hij gaat nog last van haar krijgen. Als het niet in de VVD is, dan daar buiten. Ze gaat op zijn minst uit de pas lopen (bijvoorbeeld morgen al een hertelling aanvragen), en op zijn ergst uit de partij treden. De uitslag op zich -als Rita in de VVD blijft- is goed nieuws voor de Geert Wildersen, de Joost Eerdmansen en de Hilbrand Nawijns. Het is slecht nieuws voor de VVD. Rutte heeft zich in de campagne immers nauwelijks inhoudelijk geprofileerd. Hij heeft geprobeerd Rita aan te vallen maar is daar niet in geslaagd. De indruk die is achtergebleven is die van het jongetje dat de beste van de klas is - maar ook het braafste.

Als Rita uit de VVD treedt, maakt ze een fikse kans een politieke factor van belang te worden. Want volgens mij heeft ze de smaak te pakken. Als ze iets heeft bewezen, is dat ze potentie heeft de ontevreden, teleurgestelde kiezer -of de kiezer voor wie het mode is om ontevreden en teleurgesteld te zijn- te binden. En eerlijk gezegd, hoop ik dat ze het doet. Het zou in zekere zin goed zijn voor de Nederlandse politiek. Nu vertegenwoordigt zij duidelijk niet alle burgers, maar slechts een kleine groep politiek actieven, die gister heeft laten zien dat ze bereid is om een vrijwel zekere verkiezingsoverwinning op te geven om te voorkomen dat haar partij zou worden overgenomen door rechtoe rechtaan rechts.