Thursday, June 29, 2006

D66: ruggengraatje


Premier Balkenende heeft zojuist verklaard dat het kabinet ,,unaniem van mening'' is dat de motie van afkeuring, mede gesteund door de D66 fractie, "geen gevolgen heeft voor het kabinet". Unaniem, dat betekent: inclusief de ministers van D66.

Tussenstand 17.00 uur: Lousewies probeert door het intrekken van de steun van de D66 fractie ruggengraat te tonen. Maar heeft de D66 ministers niet mee. Ik zou zeggen; Lousewies ruggengraat, Pechtold en Brinkhorst weekdieren. Voorlopige score: weekdieren.

17.08: Femke Halsema probeert de strategie van D66 (if any) te peilen: "U wilt het liefst door als demissionair kabinet met de D66-ministers zodat Pechtold als politiek leider toch nog een positie heeft (minister, ipv ambteloos burger), om campagne te voeren."

17.30: Verhagen geeft aan als 'rompkabinet' door te willen met wisselende meerderheden. Van As heeft zich zojuist al aangeboden voor ehm.. van alles.

18.30: Het voltallige kabinet komt in spoedzitting bijeen.

20.36: Brinkhorst: "Het staatsrechtelijk gebruik vereist dat als een regeringsfractie haar steun aan het Kabinet opzegt, de ministers van die fractie hun ontslag aanbieden."

20.40: Ook JanPeter Balkenende en zijn ministers stellen hun portefeuille ter beschikking. Het Kabinet lijkt te zijn gevallen over een minister voor vreemdelingenzaken die er een potje van maakte en een Lousewies die uiteindelijk toch haar pootje stijf hield.

Eindstand: de argumentatie van beide D66 ministers verdient niet de schoonheidsprijs, maar we hebben toch één werveltje ontdekt bij D66. Het werveltje heet Lousewies.