Friday, April 21, 2006

Too little too loeswiesIets meer dan een kwart pagina kreeg Lousewies in het NRC om het boetekleed aan te trekken. Het Paasakkoord, de Uruzgan-crisis, daar ging het fout, vindt ze. De partij maakte een ruggengraat-loze indruk. Een Wouter-Bos achtige boetedoening, ware het niet dat D66 geen PvdA is, Lousewies geen Wouter en de timing een ietsje ongeloofwaardig.

De boetedoening valt slecht bij de achterban. Die mort. "Hoezo D66 niet geloofwaardig? Jullie, als tweede kamer fractie zijn niet geloofwaardig!", dat is samengevat het geluid. Een heel verschil met de PvdA ooit, bij wie de onttakeling begon in Rotterdam, en waar het 'regenteske' ook een typisch wethouderstrekje was. De partij was er collectief van overtuigd dat het anders moest.

En Lousewies is geen Wouter. Wouter kon het beeld schetsen van een toffe gozer, een buitenstaander, die de boel op de schop zou nemen. Lousewies is ontegenzeglijk deel van het D66 establishment.Last but not least: de timing is ongeloofwaardig. Wouter begon met zijn gang naar Canossa na de kamerverkiezingen - wetende dat hij jaren de tijd had om een nieuwe PvdA neer te zetten. Of dat gelukt is is nog de vraag - volgens mij is hij halverwege blijven steken- maar hij kon wel maanden lang in het Koffiehuis 'Ons Hoekje' bivakkeren. Margreet de Boer had alle rust om zich over de situatie te buigen en het ' Kaasstolp'- rapport te schrijven. Het verschil is: de PvdA had al een fiks pak slaag gehad. D66 probeert nog wanhopig een aframmeling bij de kamerverkiezingen te voorkomen. Lousewies zegt wel dat het anders moet, maar er gebeurt niets.

Als ze echt de geloofwaardigheid terug wil krijgen -wat ik haar gun- dan zal op de eerste plaats de bezem door de Kamerfractie moeten. En als Lousewies echt de rol van hervormer op zich wil nemen, dan zal ze langdurig het land in moeten. Tussendoor moet ze Alexander Pechtold fiks op zijn neus timmeren en verbannen naar een burgemeesterschap in Tietjerksteradeel, waar ze hem in zullen graven in een klei-akker totdat hij het niet meer zo hoog in de bol heeft.
En dan komt nog de moeilijke taak van het vinden van nieuwe kroonjuwelen. Zoals ehm... tsjaaah.....