Wednesday, April 19, 2006

1 mei


Ja dat is het nog wel niet. Maar toch wel vast daar over. In zo'n 20 Europese steden zullen op 1 mei EuroMayday parades worden gehouden tegen de bestaansonzekerheid van de nieuwe economie. Sociale bewegingen protesteren, naar aanleiding van de geslaagde acties in Frankrijk, tegen de opkomst van de Flexmens.
In Nederland is flexibiliteit al jaren een feit: een contract is altijd tijdelijk, zelden vast en nooit meer “for life” - geen vakbond die zich daar nog tegen verzet. Werk en inkomen zijn onzeker geworden, maar tegelijk heeft iedereen zijn vaste lasten, die allerminst flexibel zijn. En het MKB -de witgoedhandelaars, meubelzaken, kruideniers- zullen het ook niet op prijs stellen als mensen de hand op de knip gaan houden.

Bij ons staat momenteel NedCar op het netvlies gegrift. Balkenende die geen enkele toezegging weet weg te slepen uit Japan. De Mitsubishi-directeur die een weekendje overkomt uit Tokio. En die zegt: "Japanse werknemers, die kennen het woord staking niet eens". En: "Laat NedCar zich eerst maar eens bewijzen". Zelden liet het Internationaal Kapitalisme zo haar ware gezicht zien. Tsja ik kan het ook niet helpen dat ik weer terugval op deze termen. Ik voorspel een opleving van het aloude socialisme.
Maar het is wel fijn dat de sociale bewegingen nu ook al eendrachtig Europees gaan samenwerken. Workers of the world unite!