Wednesday, March 15, 2006

De letter van de wet

Kijk gelukkig heeft Eric even opgelet. Verdonk heeft geantwoord op kamervragen over Syrische asielzoekers. Jeweetwel, die van de IND en uitnodigingsbrief kregen om op gesprek te komen moesten komen. Als ze kwamen, bleek daar een delegatie van ambtenaren uit hun eigen land te zitten. De Nederlandse ambtenaren verlieten de kamer en de Syrische ambtenaren gingen vragen of ze misschien asielszoeker waren. Daar houden ze niet zo van in Syrie, mensen die asiel aanvragen in het buitenland en zo dat prachtige fijne vrije land in een kwaad daglicht stellen. De Syriers voelden zich behoorlijk geïntimideerd en dit leek erg op het beschikbaar stellen van asielinformatie aan Syrië.

Nee, schrijft Verdonk, die Syriers hadden die brief helemaal niet mee moeten nemen en laten zien. En ze hadden helemaal niet hoeven antwoorden. Nee hoor, ze hadden maar wat assertiever moeten zijn.
Verdonk scheert langs de letter van de wet, maar handelt tegen de geest van de wet in. Dat weet ze heel goed. Gelukkig is haar ster dalende. Sinds we weten dat allochtonen ook stemmen is vreemdelingenhaat toch wat minder populair.