Wednesday, March 08, 2006

de deej aftuh

.... stapt Jozias toch op. Begrijpelijk. Zijn positie lag al tijden onder vuur, hij kreeg zijn partij maar niet voluit achter zich.
....is Leefbaar zowat weggevaagd. Ruim de helft van haar zetels kwijt.
... hoeft Wiegel voortaan Diever niet meer uit te komen.
...krijgt Nijmegen opnieuw een links college.Kabinet krijgt klop.
De grootste slag, relatief gezien, is gevallen bij D66, dat éénderde van haar zetels kwijt is. De enige reden dat Van der Laan niet is afgetreden, is dat ze net is aangetreden. Ze mag het nog gaan waarmaken in deze moeilijke tijden en dat is terecht.
CDA en VVD verloren ieder een achtste van hun zetels, een fikse slok op een borrel. Voor het CDA komt dat hard aan want het was niet zo verwacht. Lubbers verrichtte ooit wonderen vanuit een achterstandpositie maar van Balkenende valt dat niet te verwachten.

Linkse bries maar PvdA wil met Leefbaar.
Allochtonen hebben zich weer gemengd in de politiek en hebben massaal PvdA gestemd. Bos is nu de gedoodverfde favoriet - en dat is een moeilijke positie. Hou dat maar eens vast. Maar er waait weer een linkse wind. In veel steden wachten gezien de uitslag linkse colleges, behalve in het gezichtsbepalende Rotterdam. Daar ligt een combinatie PvdA-Leefbaar voor de hand. Volgens mij zal het de tactiek van de PvdA zjin om vooral met de Leefbaren aan de slag te gaan, daar waar ze nog wat voorstellen. De Leefbaren lijken vooral stemmen verloren te hebben doordat hun achterban thuisbleef.

Utrechts feestje.
Enne ... even een klein feestje. GroenLinks heeft haar 8 zetels in Utrecht vast weten te houden. Leefbaar is hier echt weggevaagd. Van haar 14 zetels zijn er nog maar drie over. En nou ben ik echt benieuwd wat de PvdA hier gaat doen met haar 14 zetels. Ze kan bepaald niet om de tweede partij van de stad heen.

Update: Amsterdams feestje
GroenLinks Amsterdam heeft per lijstverbinding alsnog haar zevende zetel binnengehaald. Helaas ten koste van amsterdam anders/De Groenen.